BejelentésBölcsődéről szülőknek
Egy oldal, ami segíthet még a kezdés előtt

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

 

A bölcsődéről általábanMagyarország egyik legrégebbi és leginkább elismert intézmény típusa 20 hetes kortól 3 éves korig várja a gyermekeket. Azonban ez a korhatár kitolható a gyermek 4 éves koráig, ha fejlődésbeli lemaradásai miatt vagy mert nem alakult ki a szobatisztaság, a gyermeket nem vették fel a bölcsődébe.

A csoportokban a vegyes korosztály jellemző, vagyis a „picikék és a nagyok” egy csoportban vannak. Maximum 12 fő helyezhető el egy csoportban, két gondozónővel és általában egy fő kisegítővel. A gondozónő végzi a gondozási és nevelési feladatokat, a kisegítő pedig a gondozónő munkáját könnyíti meg munkájával.

Sajnos manapság a gazdasági helyzet miatt egyre több nő kényszerül idő előtt visszaállni a munkába és ez szükségessé teszi, hogy gyermekének felügyeletéről gondoskodjon.


A felvétel feltételei:

  1. A gyermekkel közös háztartásban élő szülő, törvényes képviselő vagy gondozó hivatalosan igazolja, hogy munkaviszonyban áll.

  2. A gyermekkel közös háztartásban élő szülő, törvényes képviselő, a gyerek gondozása mellett (GYES mellett!) legalább 4 órás munkaviszonyban áll, vagy a családban súlyos beteget, vagy fogyatékost ápol (igazolással).

  3. A gyermeket gondozó szülő nappali tagozatú felsőoktatási intézmény hallgatója (iskolalátogatási igazolással).

  4. Különleges esetekben, az a gyermek vehető fel, akinek veszélyeztetettségét a gyerekjóléti szolgálat, orvos, védőnő, családgondozó igazolja.

  5. A szülő (gondviselő) kerületi állandó (ideiglenes) bejelentett lakos, vagy a kerületben dolgozik (igazolással).

  6. Szülési szabadság lejártát követően a már bölcsődés nagyobb gyermek, bölcsődei ellátása csak kivételes esetben biztosítható (szociális indok, vagy ha a családban valamilyen súlyos beteg van vagy 3 és annál több gyermek van a családban)

  7. GYED (gyerekgondozási díj) igénybevételével egy időben bölcsődei ellátás nem biztosítható!!!

Mivel a bölcsődék túlterheltek, így sokan nem vagy késve tudják csak igénybe venni a bölcsődei szolgáltatásokat. Ezért nagyon fontos, hogy a szülők jól gondolják át, hogy valóban szükséges-e, hogy gyermekük bölcsődébe járjon. Bevett szokás a volt munkahelyről szerzett igazolás, aztán a gyermek a bölcsődében, anyuka meg otthon. Bevallom, néha eltudnám ezt képzelni én is magamnak, de a gyermek fejlődése érdekében fontos volna, hogy inkább az anyjával legyen otthon. Valamint úgy gondolom, hogy más szülők, akik valóban rászorulnának, eleshetnek a bölcsődei felvételtől, ami az egzisztenciájukat veszélyezteti. Ismertem olyat, aki emiatt a munkáját veszítette el, miközben más anyukák strandra és kozmetikushoz jártak, a gyermekük meg a bölcsődében. Sok anyukát ismerek, aki otthon van a kisbabával, a „nagyot” meg bölcsődébe adja, mert „szüksége van a gyermek társaságra”. Véleményem szerint, ha a két testvér együtt van otthon, egy idő után még meg is könnyítheti az anya helyzetét, még akkor is, ha néha viszont nagyon nehéz két picivel.

Személyes véleményem (!), hogy 2 éves kor alatt csak abban az esetben döntsünk gyermekünk bölcsődei elhelyezése mellett, ha nincs más választásunk. Nagyon rossz látni, ha az első lépéseit a bölcsődébe teszi meg, ha ott tanítják enni, beszélni. Ezek olyan feladatok, amit nekünk, édesanyáknak kell megtanítani és nekünk kell velük átélni. Két évesen már nyitottabbak a világra, önállóbbak és vágynak más gyermekek társaságára.


Ismerjük meg az intézményt!

Van lehetőség arra, hogy beiratkozás előtt megismerjük a bölcsődét és ezt vegyük is igénybe. Ez az első intézmény a gyermek életében, ismerjük meg tehát, készüljünk fel belőle, hogy őt is felkészíthessük.

A szülői értekezletről, beszoktatásról, a saját gondozónő rendszerről és a napirendről a honlapon bővebben olvashattok.


A bölcsődei rendszer úgy lett felépítve, hogy az tökéletesen kielégítse a gyermek testi és lelki szükségleteit. A napirend megteremti a gyermek számára a biztonság érzetet és kiszámíthatóságot, valamint hozzájárul az egészséges testi fejlődéshez. A gondozónők jelenléte biztonságot sugároz, valamint elősegítik a gyermek fejlődését. Maga az intézmény is a gyermekek igényeihez van alakítva, gondoljunk csak a kis méretű WC-re és mosdókra vagy a hatalmas, árnyékos udvarra.


Az épületről...


A legtöbb bölcsőde úgy lett kialakítva, hogy külön bejárata van az egységeknek. Minden egység két csoportszobából áll, a hozzá tartozó átadókkal, vizes helyiséggel és csoportszobákkal. Az átadóban találhatók a kis öltözők vagy tárolók, melyek a gyermekek jeleivel vannak ellátva. Itt öltöztetjük át a gyermeket, itt tároljuk a váltóruháit és itt veszünk könnyes búcsút reggelente. Az átadóból a vizes helyiségbe érünk (általában). Itt találhatók a kis WC-k (imádják a gyerekek!) és kis mosdók, a bilik, a gyermek egész alakját mutató tükör, a fésű, törülköző stb. A csoportba lépés előtt célszerű kezet mosni, mert az érkezés után a reggeli következik.

A csoportszoba szintén a gyermekek igényeihez igazodik. Minden csoportban van egy puha sarok, ahol a kabalák, babák, bábok vannak és egy puha szivacs, ahová leülhetnek. A csoportszoba közepén általában nincs játék vagy bútor, mert szükségük van a szabad mozgásra. A bútorok gyermek méretűek, vagyis alkalmazkodik az ő igényeikhez. Az asztalok és székek méretűkben és kialakításukban alkalmazkodnak a kisgyermekek igényeihez. Az asztalokat étkezéshez és játékhoz is használják. Néhány csoportban van külön asztal is a játékhoz és alkotáshoz, ezt csak erre használják. A szerepjátékok kellékeiként általában van a csoportokban kis konyha, fésülködő asztal, barkács asztal, kiságy. A csoport szoba tágas, világos, jól szellőztethető helyiség. A színei és díszítése is vidám, megnyugtató. Nem jellemző a túl díszítettség, mert a túl sok inger fárasztó a gyermekek számára. Az ágyakat általában csak az alvásidőben hozzák be, majd ébredés után azonnal kiviszik, hogy legyen elég hely a játékhoz.

A játékok alkalmazkodnak a gyakorló és szerepjátékok igényeihez, valamint a gyermekek neméhez és életkorához. Minden fajta anyagú játék megtalálható, így bővítve a gyermekek anyag, forma és szín ismereteit. Gyakorlójáték eszközei: építő kockák, golyóvezetők, gyurma, kirakók, fűzős játékok, ritmus hangszerek, labdák stb. Szerepjátékok eszközei: babák és a hozzá tartozó kellékek, kisautók, orvosi táska, fodrász kellékek, játék állatok, szerszámok stb.


Fejlesztő tevékenységek


Mielőtt valaki azt gondolná, hogy a bölcsődékben is hasonló foglalkozások vannak, mint az óvodában, az nagyon téved. A bölcsődében a szabad játék és az önálló választás joga dominál. Ez azt jelenti, hogy a napirendbe ágyazottan történik a fejlesztés és a szabad játék. A gondozónő alkalmazkodik a gyermekek igényeihez és nem irányítja a játékot. Ha a gyermekek kérik, bekapcsolódik a játékba, de soha sem irányítja. Akkor mit csinálnak egész nap a gyerekek? Játszanak, kérem szépen. Bevallom, azért írok ilyen nagy mellénnyel, mert én már tudom ezt, hiszen nap mint nap tapasztaltam, de még az iskola előtt úgy gondoltam, hogy irányítás nélkül bizonyára unatkoznak a gyerekek a bölcsibe. Aztán láttam, hogy mennyire jó ez a rendszer, mert arra készteti a gyermekeket, hogy önmaguk találjanak ki játékokat és ők maguk ismerjék meg az eszközöket, a formákat, színeket stb. Azzal, hogy a gondozónők hagyják őket szabadon játszani, hozzájárulnak a kreativitás, gondolkodás, emlékezet, képzelet, önállóság vagy épp a beszéd, mozgás fejlődésükhöz. Kedvelt példám az egyik önálló játékkezdeményezés, amit a záróvizsgámon tapasztaltam. Az egyik kisfiú elkezdte egymás után rakosgatni a székeket és közölte, hogy ő vonatot épít. A többi gyermek is csatlakozott és hamarosan az egész csoport vonatosat játszott. Volt egy kalauz és egy masiniszta, a többiek (köztük a gondozónők is) voltak az utasok. A nagy vonatozásban eszünkbe jutott a „megy a gőzös, megy a gőzös...” című dal, amit egymás után többször is elénekeltünk. Így megmutatkozott a gyermeki kreativitás és játékkezdeményezés, valamint a dalocskával fejlődött zenei hallásuk, ritmusérzékük stb. A gondozónő a gyermekek kérésére beszállt a játékba, de nem irányította.


A bölcsődékben a mondókázásnak, énekelgetésnek mindig van helye. Bárhol, bármikor dalra fakadnak a gondozónők és a gyerekek. Ha meglátnak egy képet a mesekönyvben, vagy rossz az idő, mondókáznak illetve énekelnek, így fejlesztve játékosan a kisgyermekeket. Hangszerek is vannak a csoportokban, de leginkább a gyermekek használatára, nem a gondozónőnek. Nagyon nehéz ugyanis 12 gyermek között például furulyázni, ugyanis mind ki akarja próbálni és általában összeveszés a vége. Viszont gyakran hallgatnak zenét, gyerekdalokat a csoportban, amire táncolni is szoktak. Körjátékokat nem játszanak, mert az még nem az ő korosztályuknak való. Ezeknek a tevékenységeknek nagy a szerepe a beszéd és a mozgásfejlesztésben.


A rajzolásnak és gyurmázásnak is helye van a bölcsődében, de ez sem foglalkozás keretében, hanem a gyermekek kérésére történik. Ez úgy néz ki, hogy szól a kisgyermek, hogy rajzolni szeretne. A gondozónő papírt és rajzeszközöket ad neki és hagyja, hogy egyedül rajzolgasson. Nem tanítja rajzolni és nem is lehetne, hiszen ez még a firka korszak. Nem formákat akar rajzolni, hanem megismerni a papír és a ceruza közti összefüggést, nyomot hagyni a lapon, felfedezni a színeket, a papír adta hatásokat és még sorolhatnám. 2,5 éves kortól már gyakran meg is nevezi, amit rajzolt, bár ez még ritkán felismerhető. Ha a gyermek kéri, a gondozónő rajzol neki pl.: kisautót, de ezek nagyon leegyszerűsített rajzok. Ha egy gyermek elkezd rajzolni, gyakran az egész csoport csatlakozik. A gyurmázás is hasonlóan történik, de az több odafigyelést igényel, mert a kisebb gyermekek gyakran megkóstolják a gyurmát.


A mesék is kezdeményezésre jelennek meg, nincs például elalvás előtti mese olvasás. Ha a gyermekek mesekönyvet nézegetnek, a gondozónő leül melléjük és együtt mesélik el, amit a képen látnak. Ha mondókák vagy dalok vannak a mesekönyvben, azt is együtt mondják el.


Ezek a tevékenységek hozzájárulnak a gyermek egészséges testi és lelki fejlődéséhez. Ha bizonyos területeken némi elmaradást észlelünk, a bölcsődében ez korrigálható.
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!